Ingrediënt-schijnwerper: Kimchi, een voorproefje van Korea

Door Casper Boon op 19 mei 2020 in Eten

Kimchi is een basisvoedsel in de Koreaanse keuken en staat nu op ons menu voor april en mei. Dit is misschien de eerste keer dat je het woord hoort of misschien is het al jouw absolute favoriet. Hoe dan ook, het zal je elke keer weer verrassen. Het is heerlijk en het moet op het menu van Kanteen25 staan!

Wat is kimchi?

Kimchi is een Koreaans gerecht gemaakt van gefermenteerde groenten zoals kool, komkommer, radijs, ui, knoflook en vaak ook rode pepervlokken. De kool biedt een geweldige bron van vitamine K, C en B6.

Chinese cabbage kimchi and ingredients on a wooden table

Het is net iets anders dan ander gefermenteerd voedsel. Om kombucha te maken, wordt er om het fermentatieproces op te starten suiker aan het brouwsel toegevoegd. Om kimchi te maken wordt er zout aan de groenten toegevoegd om het fermentatieproces te starten. Zout creëert micro-organismen en in dit geval melkzuurbacteriën.

Bovendien verlaagt het fermentatieproces het aantal koolhydraten van de groenten, maar houdt wel het vezelgehalte intact. Als gevolg hiervan veranderen de groenten in een nieuwe eetervaring en jeetje wat is het gezond! 

Eet je gelukkig

Kimchi is niet alleen gezond, maar het kan je ook gelukkig maken. Hoe dat werkt? Onderzoek wijst uit dat het hebben van gezonde darmen je algemene en mentale welzijn beïnvloedt. Je darmen zijn verbonden met het endocriene systeem en beïnvloeden je hormonen zowel positief als negatief. Omdat de bacteriën in kimchi als prebiotische voedselpakketten voor de al aanwezige darmbacteriën werken, kan het eten van kimchi je stemming positief beïnvloeden.

Homemade kimchi in glass jar on kitchen board

Minder verspilling

Kool is vaak het startpunt voor kimchi, maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Het mooie van kimchi is dat je het met veel verschillende groenten kunt bereiden. Daarom is het een geweldige manier om voedselverspilling tegen te gaan en je tegelijkertijd te focussen op jouw algehele gezondheid. 

Meer smaak

Kimchi is een verworven smaak, maar als je er eenmaal een voorliefde voor hebt ontwikkeld, lik je er je vingers bij af. En het is duidelijk dat het krachtig en supergezond is, dus waar wacht je nog op?! Kom langs om onze eigen kimchi te proeven.