Kombucha: Dat is andere thee!

Door Casper Boon op 19 mei 2020 in Drinken

Kom-bu-cha-wat?! Deze eeuwenoude drank verovert in veel restaurants en bars in het hele land een plekje op de drankenkaart. Vooral in de grotere steden wint het levendige en pittige drankje aan populariteit. Het is nu eindelijk hip geworden nadat het eerder was voorbehouden als een drankje voor zowel hippies als hipsters.

Wat is kombucha?

Kombucha is een gefermenteerde, licht sprankelende thee die past bij de huidige tijdgeest waarin we gezondere keuzes proberen te maken over wat we eten en drinken. Alles wat gefermenteerd is, is meestal een verworven smaak, maar je darmen houden ervan.

Kombucha behoort tot de familie van zuurkool en kimchi. Een brouwsel bestaat meestal uit zwarte of groene thee, water, appelazijn, een symbiotische cultuur en suiker.

Butcha home brew

De symbiotische cultuur bestaat uit bacteriën en gist, ook wel bekend onder de afkorting SCOBY. De SCOBY is een levend organisme en is een enorme zoetekauw; het produceert allerlei goede bacteriën en heeft suiker nodig om te blijven groeien. Tijdens het fermentatieproces gebeurt er iets speciaals met die suiker. De suiker verandert in aminozuren, gist, enzymen, vitamine B en vitamine C. Daarom blijft er na fermentatie slechts een beperkte hoeveelheid suiker over in de drank. Om deze redenen hebben we besloten om de gefermenteerde goedheid bij Kanteen25 te serveren—met name van een heerlijke lokale brouwerij genaamd Butcha.

Butcha: Wild van fermentatie

Butcha itgwo 01

Butcha Kombucha wordt door Siewerd Nicolai en Jiri Brandt lokaal in Amsterdam gebrouwen. Deze jongens begonnen hun frisdrankavontuur toen ze zich realiseerden hoe moeilijk het was om intrigerende alcoholvrije dranken te vinden. Als chefs en culinaire enthousiastelingen zijn ze dol op fermentatie. Dus begonnen fermentatietechnieken te onderzoeken om een wilde smaakervaring te creëren. Siewerd en Jiri zoeken naar perfecte smaakcombinaties en ingrediënten om de juiste balans tussen zout, zoet, zuur en bitterheid in hun drankjes te vinden.

3 Smaken: Ginger & Kaffir Lime, Blood Orange & Bergamot, Hop & Grapefruit

We serveren bij Kanteen25 alle drie de smaken van Butcha. Verwacht een sterke theesmaak met een scherp randje wanneer je de Ginger & Kaffir Lime probeert. De bloedsinaasappelsmaak is iets zoeter, maar de rode chili geeft het een extra kick. Het is een ideale stofwisselingsbooster en het revitaliseert je systeem. De grapefruitsmaak voegt een aangenaam bittere dimensie aan het drankje toe, terwijl de hop de citrus versterkt. Het is ook een geweldige vervanging voor een biertje als je ’s avonds de alcohol wilt overslaan.

Benieuwd naar de brouwavonturen van Siewerd en Jiri? Volg Butcha dan op Instagram.